schilderijen op maat

Staatsie Portret

 

Dirk Van Houtven- Schilder
Dirk aan het schilderen

“Bij een staatsieportret streef ik er altijd naar om  de persoonlijkheid, waardigheid en karakter van de geportretteerde tot leven brengen.”

Een pose wordt aangenomen en deze duurt 45 minuten. Gedurende deze tijd werk ik aan de compositie, waarbij ik let op de houding en gebaren van de geportretteerde. Langzaam wordt een eerste globale vorm zichtbaar. Het is voor mij een erezaak om de geportretteerde hoog in het vlak te schilderen. Dit symboliseert mijn hoogachting voor het model.

Na een korte pauze van 5 tot 10 minuten vraag ik de geportretteerde om samen te werken en de focus te behouden. Communicatie van kijkers met de geportretteerde wordt ontmoedigd om de poseertijd beperkt te houden. Op deze manier kan ik het beste uit de sessie halen.

Mijn waarden voor een geschilderd portret zijn dus van essentieel belang om een betekenisvolle en treffende weergave van een persoon te creëren. Er zijn verschillende aspecten waaraan een geschilderd portret moet voldoen om deze waarden te weerspiegelen.

Na een eerste goed gesprek met het model neemt de schilder de vorm en kleur waar van de persoon die fysiek aanwezig is. Dit betekent dat ik, voordat we aan het portret beginnen, het “model” een podium geef met een stoel. Om de juiste sfeer te creëren, voorzie ik de omgeving en achtergrond bijvoorbeeld van de juiste kleuren die passen bij de huidskleur en kledingstijl van de geportretteerde. Daarnaast zorg ik voor een zorgvuldige belichting om de juiste atmosfeer te creëren.

staatsieportret 1
staatsieportret 2

Het tweede blok van 50 minuten wordt voornamelijk besteed aan het vormgeven van het hoofd en de handen van de geportretteerde. Hierbij werk ik nauwgezet aan de details. Hoewel de achtergrond iets minder aandacht krijgt, blijft het belangrijk om de juiste sfeer en harmonie te behouden.

Na een pauze van 10 minuten begint het derde blok. In deze fase wordt het portret steeds gelijkender en komt het tot leven alsof het je aanspreekt om zich voor te stellen. Ik streef ernaar om de essentie van de persoon vast te leggen en hun unieke karakter tot uiting te brengen.

Nadat het schilderen is voltooid, maak ik graag een foto van zowel het portret als de geportretteerde. Dit dient dan als aandenken aan de sessie. Afhankelijk van de situatie kan er een vervolgafspraak worden gemaakt of werk ik de laatste details alleen af in mijn atelier.

Door deze werkwijze en waarden na te streven, streef ik er dus naar om geschilderde portretten te creëren die niet louter een visuele weergave zijn. Ik vind het ook belangrijk om de persoonlijkheid, waardigheid en karakter van de geportretteerde tot leven brengen.

Geïnteresseerd?

Ontdek alvast wat het portret zal kosten die jij voor ogen hebt. Laat onderstaande gegevens achter en dan voorzie ik je zo snel mogelijk van jouw prijs op aanvraag.