schilderijen op maat

Aanbod & Werkwijze

Ontdek mijn gevarieerde aanbod van kunstwerken, variërend van familieportretten tot dierenportretten.

Dirk Van Houtven- Schilder

Hoe gaan we te werk

Creatief portret schilder

Een portret gaat een eeuwigheid mee. Een schilderij legt een moment vast van het verleden en doet onze herinneringen leven in het heden. Scroll verder en ontdek mijn aanbod en werkwijze.

1.

Neem contact op.
Vertel me wat jullie verhaal is. Waarom je graag een schilderij wenst.
Dat helpt bij de uitwerking van je portret. De ziel van het verhaal groeit in het schilderij.

2.

Samen bekijken we jullie wens en werk ik een project en prijs uit. Grootte, dynamiek, techniek,… wordt besproken.
Liefst werk ik vanuit mijn atelier. Er zijn nog weinige schilders die met modellen/personen ‘in den levende lijve’ werken.
Natuurlijk is ter plaatse ook mogelijk als het over een horeca interieur, gebouw, landschap, … gaat. 

3.

U wordt uitgenodigd bij mij in het aletier. In levende lijve beginnen we aan het portret.
Natuurlijk zijn portretten van personen in nagedachtenis ook mogelijk. Breng dan wel zoveel mogelijk foto’s mee die een duidelijk en realistisch beeld geven van de overleden persoon.
Poseer je zelf niet zo graag, geen probleem. Een goede foto reeks doet wonderen. Maar liefst in levende lijve.

4.

De uitwerking tot het eindresultaat gebeurt in verschillende fases. Van schets op het doek tot de schildertechnieken.
Samen bekijken en evalueren we de groei van uw portret.

Portretschilderij laten maken:
de mogelijkheden & mijn aanbod

Creatief portret schilder
portret Dirk Van Houtven Portret-Eren schilderwerk

In de eerste plaats kan je een individueel portretschilderij laten maken. Naast het uiterlijk vertelt dit jouw unieke verhaal. Dit kunnen zaken in je privéleven zijn, maar ook je verwezenlijkingen als ondernemer. Op een aparte pagina leg ik je graag in detail uit hoe zo’n portretsessie precies in elkaar zit.

Familieportret

Toon aan de buitenwereld dat je met elkaar verbonden bent. Of het nu je eigen gezin is of de hele familie: dit type portret is een aandenken dat generaties lang blijft bestaan. In vergelijking met een klassieke foto heeft een familieportret ook eens zo veel uitstraling. Hang het op in je woning, op een bijzondere plaats. Of schenk het aan verwanten die ver weg wonen.

In een aantal sessies vereeuwig ik jullie unieke stamboom. Een fijne gelegenheid om iedereen bij elkaar te laten komen. Elke persoon in het familieportret is hierbij herkenbaar: zowel qua uiterlijk als typerende persoonlijkheid.

Portretschilderij voor een huwelijksverjaardag

Samen begin je aan een nieuw hoofdstuk. Een kwalitatief portret voor een huwelijksverjaardag toont de liefde en verbondenheid. Daarom is het ook een mooi en origineel geschenk.

Ik nodig het koppel in kwestie graag uit in mijn schildersatelier in Heist-op-den-Berg. Na een babbel als kennismaking leg ik hun unieke liefdesverhaal vast op het canvasdoek. Wil je het koppel laten portret-eren als verrassing? Ook dan is het beter om deze sessie als cadeau te geven. Deze unieke ervaring is als het ware de kers op de taart.

Portret van een overledene

Een portretschilderij van een overleden persoon overtreft een foto op heel wat manieren. De essentie, de persoonlijkheid komt er namelijk veel beter uit. Een blik in de ogen of die typische glimlach: net dat roept heel wat herinneringen op. Op deze manier blijft de persoon dicht bij jou, ook nadat hij of zij er fysiek niet meer is.

Voor een portretschilderij van een overledene werk ik op basis van enkele foto’s. In uitzonderlijke situaties schilder ik aan het sterfbed. Dit combineren we met een gesprek over de persoon. Op deze manier slaag ik erin de juiste sfeer en emotie vast te leggen. En is het resultaat een mooie, blijvende herinnering aan de dierbare.

Naaktportret

Je lichaam tonen zoals het écht is. Een ware verademing, tegenover al de perfectie in de media. Op deze manier helpt een naaktportret je om terecht trots te zijn over jezelf. En je lijf te waarderen als het ware wonder dat het is. Zonder jezelf constant af te vragen of alles er al dan niet goed uitziet.

In mijn schildersatelier in Heist-op-den-Berg werk ik in alle discretie aan jouw portretschilderij. Een spannend moment voor sommigen, maar vooral ook iets leerzaam dat je bijblijft. Hoewel imperfectie net mooi is, kunnen we op jouw vraag bekijken of we bepaalde zaken accentueren of juist weglaten.

Portret van dieren

Wil je je passie voor de paardensport vereeuwigen? Je favoriete dier op een realistische manier vereeuwigen? Naast portretten van mensen schilder ik ook grotere dieren op het doek. Dit kunnen bijvoorbeeld ook landbouwdieren zijn.

Voor deze sessies kom ik graag ter plaatse. Op deze manier komt alles het beste tot zijn recht, in de natuurlijke habitat. Samen met jou bekijk ik wat de beste invalshoek is. En of jij al dan niet mee een plaats kan krijgen in het portret.

FAQ : veel gestelde vragen

Waarom moet er geposeerd worden?

Een portret schilderen is een kunst. Het gaat heel wat verder dan het simpelweg ‘vertalen’ van een foto op een canvasdoek. Als kunstenaar is het daarom belangrijk de persoon in kwestie te leren kennen. Een babbeltje vooraf en een sessie in mijn schildersatelier is de beste combinatie. Alleen zo komt de unieke persoonlijkheid volledig tot uiting in het eindresultaat. Bovendien is het beleving voor de persoon in kwestie, om mee te maken hoe het portret-eren in zijn werk gaat.

Wil je echter een schilderij laten maken als een verrassing? Dan geef je beter een poseersessie in mijn schildersatelier cadeau. Ik werk liever niet op basis van foto’s en videobeelden. Dit zorgt namelijk niet voor hetzelfde eindresultaat. Kan het echt niet anders? Is de persoon in kwestie bijvoorbeeld overleden? Dan bekijk ik wat in jouw geval toch mogelijk is.

Hoe verloopt een portret schilderen bij jou?

Allereerst maken we kennis met elkaar, met een lekker tasje koffie. Zo kom ik wat meer te weten over jou. Wat is jouw persoonlijkheid? Wat drukte een stempel op jouw leven? Hoe ziet het perfecte kunstwerk er voor jou uit?

Daarna begin ik met het portret te schilderen. Om te beginnen kies ik de passende achtergrondkleur. Ondertussen neem jij plaats om te poseren. Op een podium voorzie ik hiervoor de juiste setting. Hierdoor zit je op ooghoogte, zodat ik makkelijk kan werken. Samen met jou kies ik de perfecte pose.

Het portret schilderen gebeurt in vier sessies van 50 minuten. Hiertussen is er telkens zo’n 10 minuten pauze voorzien. Idealiter gebeuren de sessies meteen na elkaar. Afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het schilderij zijn extra sessies nodig, op maximaal drie verschillende dagen.

Het exacte moment waarop we de sessies inplannen hangt echter af van het noorderlicht. Dit is namelijk de mooiste manier om een portret te schilderen. In tegenstelling tot kunstlicht blijft de kleur op elk moment precies dezelfde.

Na deze sessies krijg je het kunstwerk nog niet meteen mee naar huis. Het schilderij moet namelijk nog drogen. Bovendien wil ik er graag nog de nodige finishing touches aan doen. Zo krijg je het beste eindresultaat, waarover je tevreden bent.

Wat is de kostprijs van een portretschilderij?

De prijs is zeer afhankelijk van het soort portret en de omvang ervan. Gemiddeld start de prijs vanaf €1490,00.

Echter raden we je aan een offerte-aanvraag in te dienen om de prijs van jouw portret duidelijk vast te kunnen leggen.

Komt je ook op locatie een portret schilderen?

Ja, dit is mogelijk. De omgeving moet het echter toelaten om een schilderij te maken. Ook hier kijk ik geval per geval wat mogelijk is.

Maak jij ook naaktportretten?

Ja, zowel halfnaakt als volledig naakt. Jij kiest hierbij de pose. Samen bespreken we alles op voorhand, met de nodige discretie.

Welke technieken gebruik je bij het portret schilderen?

In de eerste plaats gebruik ik de zogenaamde ‘natte schildertechnieken’. Dit is voornamelijk wateroplosbare olieverf. Ook klassieke olieverf, acryl, inkt en plakkaatverf zijn mogelijk. In bepaalde gevallen gebruik ik een speciale combinatie.

Daarnaast kan ik ook een portret tekenen met zogenaamde ‘droge technieken’, zoals houtskool, pastel en krijt. Ook hier zijn combinaties mogelijk, in specifieke situaties.

Beoordeel mijn prestaties

Google Reviews