Puur schilderen

Portret-Eren
Over Dirk

Ontdek de kracht van mijn verhaal – een reis van passie en expressie door mijn kunst.

Dirk Van Houtven – Schilder

Mijn unieke parcours als kunstschilder

Creatief portret schilder

De basis voor mijn latere leven als kunstschilder werd al vroeg gelegd. Ik kom uit een warm nest met vier kinderen en groeide op in het gehucht Duffel Mijlstraat. Op een blauwe maandag stopte een auto voor ons huis. Ik moet ongeveer acht jaar zijn geweest. Een man stapte uit en deed de koffer open. Een schildersezel kwam tevoorschijn. Het bleek een kunstschilder te zijn. Hij installeerde zich langs de straat en ging aan de slag met zijn olieverf.

Ik zag met eigen ogen hoe hij als kunstschilder een verhaal landschap op het doek zette.

Het was niet alleen een belevenis, maar vooral pure magie. Het zaadje was gepland: ik wilde zelf ook artistiek zaken tot leven brengen. Naast het voetballen op het pleintje kroop ik graag in mijn creatieve cocon. Ik ging aan de slag met pen en papier. Niet alleen portretten en figuren tekenen trokken mijn aandacht, maar ook natuur en landschappen spraken mij aan.

Een ziel in het schilderij steken: dat was van in het begin al cruciaal voor mij.

In het eerste studiejaar kreeg ik les van Albert Schellemans. De man was zelf kunstschilder en had de métier van het penseel volledig in de vingers. In zijn werken voelde ik de emotie die hij telkens bedoelde. Hij was de leraar die mij volop aanmoedigde om meer met het schilderen te gaan doen.

De volgende stap was de tekenschool in Lier. Ik stapte er als tienjarige binnen, vol verwachtingen. Daar kwam ik de bewuste kunstschilder in mijn straat terug tegen. Willy Cools heette hij. De man leerde mij de verdere kneepjes van het vak. Ook andere leerkrachten zoals meneer Verbist en meneer Goossens hielpen mij groeien. De geur van plakkaatverf, wascokrijtjes en Chinese inkt is mij trouwens altijd bijgebleven.

Na mijn prille puberteit groeide ik nog verder als kunstschilder.

Meer en meer verdiepte ik mij specifiek in het portretschilderen. Als 16-jarige kwam ik terecht bij Walter Arras. Ik kon me er mij volledig uitleven in het maken van portretten, naar levend model. Twee jaar later leerde ik Danielle Hasenbroekx kennen. Zij was een befaamde figuratieve schilder. Ook in haar modelatelier heb ik heel wat portretten gemaakt.

 

In 1983 (ik was ondertussen een twintiger) schreef ik mij in aan de Academie van Mechelen. Ik koos bewust voor een uitgebreide opleiding in dagonderwijs. Met natuurlijk daglicht kon ik namelijk volop mijn technische kennis van het vak verder verfijnen. In de voormiddag tekende ik en in de namiddag was het steevast schilderen naar levend model. Drie jaar lang kreeg ik les van experts. Zo waren er kunstschilders Maurice Van den Dries en Rudy De Bièvre, maar ook aquarellist en etser Gilbert Van Hool.

 

In de jaren 90 ging ik zelfs terug, voor een extra periode van twee jaar. Toen ontmoette ik Edwig Goyvaerts, die later mijn mentor is geworden. Een man die ik daarnaast een goede vriend mag noemen. Iemand die me helemaal begrijpt en me nog elke dag inspireert.

 

Ook nadien heb ik de passie voor het portretschilderen niet meer losgelaten.

Want hoe je het draait of keert: artistiek creëren zit in mijn bloed. Tekenen en schilderen zijn de rode draden in mijn leven. Of het nu een portret schilderen is of een landschap tot leven wekken. En of ik nu met olieverf aan de slag ga of houtskool, acryl of pastel gebruik.

Centraal in mijn werk is het erkennen van mensen, door herkenning. Daarom spreek ik ook graag van ‘portret-eren’. Kom je poseren in mijn eigen schildersatelier, in Heist-op-den-Berg? Dan zorg ik er graag voor dat je op je gemak bent. Samen babbelen we eerst over je unieke verhaal. Wat je meemaakte in je privéleven en met me wil delen. Of hoe je als ondernemer al het verschil maakte.

Vervolgens zorg ik ervoor dat die persoonlijkheid te voelen is in je portret op maat. Van een hoofd alleen tot een uitgebreid exemplaar ten voeten uit: jij kiest.

Geïnteresseerd?

Laten we kennismaken. Samen met jou bekijk ik wat de beste oplossing voor jouw situatie is. Zodat je een origineel schilderij-op-maat krijgt, die jouw verhaal het beste tot zijn recht laat komen. En dat generaties lang.

Beoordeel mijn prestaties

Google Reviews